Cum stabilim mărimea căciulilor, cum măsurăm, cât (până unde) înmulțim, în cazul unei căciuli lucrate de sus? Iată câteva întrebări la care vrem să vă răspundem în acest articol!
Pe internet există multă informație, insă ce mi-am dorit a fost să sintetizez tot ce am găsit, să selectez ce este mai important și să v-o pun la dispoziție cât mai clar posibil.
Tabelulul de mărimi pentru căciuli
🍀 În tabelul de mai sus veți observa că în prima coloană avem vârsta corespunzătoare măsurătorilor.
🍀 În a doua coloană avem mărimile pentru circumferința capului (mai jos, în această postare, veți găsi o ilustrație care arată cum se măsoară corect circumferința capului).
🍀 În a treia coloană avem circumferința recomandată pentru căciulă. Veți observa că aceasta este, în medie, cu 2 cm mai mică decât circumferința efectivă a capului. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că trebuie să ținem cont de elasticitatea materialului. Când punem căciula pe cap, aceasta se „întinde”, motiv pentru care circumferința recomandată a căciulii este egală cu circumferința capului minus 2cm. Nu este bătut în cuie, puteți jongla cu aceste calcule.
Diametrul părții de sus sau: Până unde, cât înmulțesc?
„Partea de sus” sau „capacul” cum îi mai spun, este acea parte a căciulii în care, la căciulile începute de sus, cele croșetate în special, înmulțim. Când ajungem la diametrul corespunzător (luăm dimensiunile din tabel), ne oprim din înmulțit. Cum aflăm când am înmulțit suficient și putem începe să lucrăm „drept”? Aceste informații le găsiți în a 4-a coloană din tabel! 😊
Dacă din diverse motive (poate nimic din tabel nu se potrivește cu proiectul dvs.) și doriți să calculați singure diametrul „capacului”, nimic mai simplu! Iată formula!
Eu personal, folosesc cel mai des a doua formulă: din circumferința capului scad 2 cm iar rezultatul obținut îl împart la 3,14.
Exemplu:
Dacă am circumferința capului 50 cm, trebuie să mă opresc din înmulțit atunci când partea de sus a căciulii, cercul, va avea un diametru de aproximativ 15,5 cm.
(50 cm – 2cm)=48 cm
48 cm : 3,14 = 15,3 cm
Explicația matematică pentru acest calcul este foarte simplă, dar mă gândesc că nu are rost să intru în detalii. Aveți toate calculele în tabel. ❤
Dimensiunile referitoare la înălțimea (sau lungimea) căciulii se găsesc în ultima coloană din tabel. În ilustrația de mai jos, puteți vedea cum se măsoară: din vârful capului până deasupra sprâncenelor (sau mai jos, dacă așa doriți sau dacă faceți o căciulă slouchy (lungă, lăsată pe spate)).
Diverse măsurători, utile atât în realizarea căciulilor simple cât și a bonetelor sau șepcilor
Dacă mi-a scăpat ceva, și sigur mi-a scăpat ceva, vă aștept cu drag întrebările! 🤗
În postarea următoare, vă voi arăta în câte moduri și cât de simplu putem schimba aspectul unei banale căciuli.
Vă îmbrățișez cu drag!
Ella